sobota, 3 maja 2014

Sakiewki mięsne z wiosenną sałatką

Sakiewki mięsne

Składniki

  • gotowe do upieczenia ciasto francuskie

  • 20 dag mielonego mięsa (np. łopatka wieprzowa)

  • 1 mała cebula

  • kilka plasterków żółtego sera

  • papryka słodka

  • bazylia, zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

Wykonanie 

  1. Na patelni z odrobiną oleju smażymy cebulę na złoty kolor.

  2. W  tym czasie obok w misce, do mięsa mielonego dodajemy paprykę, zioła oraz sól i pieprz.

  3. Gdy cebulka jest odpowiednia dodajemy mięso i wszystko smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (wychodzi ok. 12). Na każdy kawałek kładziemy plasterek żółtego sera, a następnie nakładamy ok. 2 łyżeczki usmażonego mięsnego nadzienia. 

     

  5. Formujemy sakiewki i układamy na blaszce. 

     

  6. Pieczemy aż sakiewki będą miały złoty kolor. Nie podaję temperatury oraz konkretnego czasu pieczenia, ponieważ już wiele razy się przekonałam, że każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami (czytaj: temperaturami) ;) Moje sakiewki jednak do nabrania odpowiedniego koloru potrzebowały ok. pół godziny.

  7. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno :)



Sałatka wiosenna z mozzarellą

 

Składniki

  •  1 sałata lodowa

  • 1 papryka czerwona/żółta/zielona

  • 2 pomidory

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 kulka mozzarelli w zalewie

  • Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy,  zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie

  1. Sałatę myjemy,  'szarpiemy' na mniejsze kawałki; paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kostkę.

  2. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę.

  3. Przygotowujemy sos: Oliwę, ocet balsamiczny, musztardę mieszamy z przyprawami i ziołami.

  4. Zalewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. 

     

     

    Smacznego !

     

Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz: