Zawiera m.in. błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk.
Z przepisu mojej Mamy.
- Chleb żytni pełnoziarnisty
Składniki ( 2 formy 30x11x8 cm):
- 700 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300 g mąki tortowej
- 50 g drożdży
- 8 łyżek płatków/otrębów owsianych
- 4 łyżki oleju
- 0,5 l ciepłego mleka
- 0,5 l ciepłej wody
- 1,5 łyżki cukru (lub 2 łyżki miodu)
- dwie szczypty pieprzu ziołowego
- 1 łyżka soli
- ziarna: u mnie to co miałam pod ręką: słonecznik, siemię lniane, mak, ale dobrze dodać także nasiona dyni, a nawet zmielone orzechy czy sezam.
Wykonanie:
1. Robimy rozczyn: drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku połączonym z wodą. Dodajemy płatki/otręby owsiane i 1 szkl. mąki żytniej (odsypaną z początkowej ilości 700 g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Łączymy z resztą składników i wyrabiamy dokładnie.
3. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. U mnie były to dwie tradycyjne "keksówki". Posypujemy dodatkowo słonecznikiem.
Wskazówka: warto wyłożyć ciasto tylko do 1/3 wysokości formy, chleb naprawdę sporo rośnie.
4. Wkładamy formy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 190 st C.
Pieczemy 1 h 15 min.
5. Po upieczeniu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz