środa, 16 marca 2016

Chleb żytni pełnoziarnisty



Zawiera m.in. błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk.

Z przepisu mojej Mamy.

- Chleb żytni pełnoziarnisty



Składniki ( 2 formy 30x11x8 cm):
  • 700 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 300 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży
  • 8 łyżek płatków/otrębów owsianych
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 l  ciepłego mleka
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1,5 łyżki cukru (lub 2 łyżki miodu)
  • dwie szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soli
  • ziarna: u mnie to co miałam pod ręką: słonecznik, siemię lniane, mak, ale dobrze dodać także nasiona dyni, a nawet zmielone orzechy czy sezam.
     
Wykonanie:

1. Robimy rozczyn: drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku połączonym z wodą. Dodajemy płatki/otręby owsiane i 1 szkl. mąki żytniej (odsypaną z początkowej ilości 700 g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Łączymy z resztą składników i wyrabiamy dokładnie.
3. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. U mnie były to dwie tradycyjne "keksówki". Posypujemy dodatkowo słonecznikiem.
Wskazówka: warto wyłożyć ciasto tylko do 1/3 wysokości formy, chleb naprawdę sporo rośnie.
4. Wkładamy formy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 190 st C.
Pieczemy 1 h 15 min.
5. Po upieczeniu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.



Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz