czwartek, 2 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie beszamelowym

Jesień. Kolacja najlepiej smakuje na ciepło!

- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, mozzarellą w pysznym beszamelu.




 Beszamel
Sos wymyślony prawdopodobnie przez francuskiego urzędnika Ludwika XIV, Louisa de Béchameil.
Taka ładna nazwa na zasmażkę robioną z masła mąki i mleka, doprawioną m.in. gałką muszkatołową :)
Tak czy inaczej sos beszamelowy jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do zapiekanek makaronowych.



Składniki:
  • makaron
  • 1 pierś z kurczaka (na dwie porcje pojedyncza)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • kilka plastrów sera mozzarelli

Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz





  

Wykonanie:
  1. Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Kurczaka z cebulką smażymy na oliwie.
  3. Dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
  4. W misce mieszamy ugotowany makaron i usmażonego kurczaka z warzywami.
  5. Wykładamy na blachę.
  6. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy. Dodajemy powoli mąkę i mleko cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Sos powinien zacząć po chwili gęstnieć. Dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia i zalewamy makaron w blaszce.
  7. Na górę układamy plasterki mozzarelli.
  8. Posypujemy oregano.
  9. Wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny.
  10. Delektujemy się ciepłą kolacją w chłodny jesienny wieczór.

SMACZNEGO!

Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz