Jesień. Kolacja najlepiej smakuje na ciepło!
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, mozzarellą w pysznym beszamelu.
Beszamel
Sos wymyślony prawdopodobnie przez francuskiego urzędnika Ludwika XIV, Louisa de Béchameil.
Taka ładna nazwa na zasmażkę robioną z masła mąki i mleka, doprawioną m.in. gałką muszkatołową :)
Tak czy inaczej sos beszamelowy jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do zapiekanek makaronowych.
- makaron
- 1 pierś z kurczaka (na dwie porcje pojedyncza)
- 1 papryka
- 1 cebula
- kilka plastrów sera mozzarelli

Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Kurczaka z cebulką smażymy na oliwie.
- Dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
- W misce mieszamy ugotowany makaron i usmażonego kurczaka z warzywami.
- Wykładamy na blachę.
- Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy. Dodajemy powoli mąkę i mleko cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Sos powinien zacząć po chwili gęstnieć. Dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia i zalewamy makaron w blaszce.
- Na górę układamy plasterki mozzarelli.
- Posypujemy oregano.
- Wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny.
- Delektujemy się ciepłą kolacją w chłodny jesienny wieczór.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz