Jak nie knedle to... serowe kopertówki!
- inny sposób na śliwkę;)
SOS ŚLIWKOWY:
Składniki:
- 6 - 10 śliwek
- 1/4 szklanki cukru (lub miód)
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 - 4 goździki
- 4 łyżki wody
- Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy oraz goździki.
- Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 15 min.
- Blendujemy.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną (wcześniej zmieszaną z odrobiną zimnej wody) i doprowadzamy do wrzenia.
SEROWE KOPERTÓWKI:
Składniki - ciasto:
-
3 jajka
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cukru
-
50 g masła
-
mleko
-
mąka tortowa
Nadzienie serowe:
Ser twaróg z miodem lub cukrem.
-
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
-
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól pieprz oraz ostygłe, ale płynne masło.
-
Dodajemy mleko i mąkę w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego oraz aby ciasta było na tyle dużo, aby zaspokoić głód wszystkich domowników ;)
-
Na rozgrzanej patelni smażymy okrągłe placuszki (trochę mniejsze od tych na naleśniki).
-
Smarujemy nadzieniem serowym i składamy w kopertę.
-
Po przygotowaniu wszystkich kopertówek polecam ułożyć je na większej patelni posmarowanej masłem oraz chwilę podsmażyć. Staną się wtedy chrupiące i nabiorą ładnego koloru.
Gorące i chrupiące serowe kopertówki polewamy ciepłym sosem śliwowym, dekorujemy świeżymi śliwkami i miętą. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz