środa, 3 września 2014

Serowe kopertówki z sosem śliwkowym

Jak nie knedle to... serowe kopertówki!

- inny sposób na śliwkę;)  



SOS ŚLIWKOWY:

Składniki:

 

  • 6 - 10 śliwek

  • 1/4 szklanki cukru (lub miód)
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 - 4 goździki
  • 4 łyżki wody


  1. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka.
  2. Dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy oraz goździki.
  3. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 15 min.
  4. Blendujemy.
  5. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (wcześniej zmieszaną z odrobiną zimnej wody) i doprowadzamy do wrzenia.


SEROWE KOPERTÓWKI:

Składniki - ciasto:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • mleko
  • mąka tortowa

     

Nadzienie serowe:

Ser twaróg z miodem lub cukrem.
  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól pieprz oraz ostygłe, ale płynne masło. 
  1. Dodajemy mleko i mąkę w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego oraz aby ciasta było na tyle dużo, aby zaspokoić głód wszystkich domowników ;)
  1. Na rozgrzanej patelni smażymy okrągłe placuszki (trochę mniejsze od tych na naleśniki).
  1. Smarujemy nadzieniem serowym i składamy w kopertę.
  1. Po przygotowaniu wszystkich kopertówek polecam ułożyć je na większej patelni posmarowanej masłem oraz chwilę podsmażyć. Staną się wtedy chrupiące i nabiorą ładnego koloru.

Gorące i chrupiące serowe kopertówki polewamy ciepłym sosem śliwowym, dekorujemy świeżymi śliwkami i  miętą. Mniam!


Życzę smacznego i pozdrawiam! A.M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz