Obłędne w smaku, szybkie w wykonaniu!
Na pożegnanie sezonu malinowego
- Malinowe Brownie
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady
- pół kostki masła
- 150 g cukru kryształu (jeśli ktoś woli bardziej słodko 180-200 g)
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 120 ml wody
- 3 jajka
- maliny świeże lub mrożone
- opcjonalnie: malinowy mus
Wykonanie:
1. W misce ubijamy jajka. Dodajemy mąkę.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Ściągamy z kuchenki. Dodajemy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą czekoladową masę. Lekko studzimy.
3. Wąskim strumieniem wlewamy do jajek czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach.
4. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdza się tzw. "keksówka".
5. Układamy maliny.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30-40 min.
7. Po nałożeniu na talerzyki polecam polać ciasto malinowym musem!
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Mmm, czysta czekoladowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuń