sobota, 7 października 2017

Brownie z malinami


 

Obłędne w smaku, szybkie w wykonaniu!

Na pożegnanie sezonu malinowego 

- Malinowe Brownie



Składniki:
  • 2 gorzkie czekolady 
  • pół kostki masła 
  • 150 g cukru kryształu (jeśli ktoś woli bardziej słodko 180-200 g)
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej 
  • 120 ml wody
  • 3 jajka
  • maliny świeże lub mrożone
  • opcjonalnie: malinowy mus 

Wykonanie:

1. W misce ubijamy jajka. Dodajemy mąkę.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Ściągamy z kuchenki. Dodajemy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą czekoladową masę. Lekko studzimy.
3. Wąskim strumieniem wlewamy do jajek czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach.
4. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdza się tzw. "keksówka".
5. Układamy maliny. 
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30-40 min.
7. Po nałożeniu na talerzyki polecam polać ciasto malinowym musem!

Mi najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze bardzo ciepłe i wilgotne, pachnie czekoladą i ma delikatną chrupiącą skórkę... Mniam!





  Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz: