poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasto owocowe


Klasyczne ciasto owocowe


Czas wybudzić się ze snu zimowego i przypomnieć sobie smak lata!



Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy małe opak.
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • owoce: maliny, jagody, śliwki, jabłka, truskawki - wg uznania, u mnie  mrożone maliny z jagodami


Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy cukier (kryształ+wanilinowy). Miksujemy.
  3. Dodajemy żółtka.
  4. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy śmietanę.
  5. Wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
  6. Ciasto wylewamy na formę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm).
  7. Układamy owoce jak na zdjęciu poniżej. Ciasto sporo rośnie, nie ma potrzeby "wciskania" ich na dno formy.
8. Wkładamy do piekarnika na 45 min.

9. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudem.

... a potem bierzemy kawałek do ust i witamy sezon wiosna-lato 2015 r. !!! :)



Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz