Klasyczne ciasto owocowe
Czas wybudzić się ze snu zimowego i przypomnieć sobie smak lata!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy małe opak.
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- owoce: maliny, jagody, śliwki, jabłka, truskawki - wg uznania, u mnie mrożone maliny z jagodami
Wykonanie:
- Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
- Dodajemy cukier (kryształ+wanilinowy). Miksujemy.
- Dodajemy żółtka.
- Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy śmietanę.
- Wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
- Ciasto wylewamy na formę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm).
- Układamy owoce jak na zdjęciu poniżej. Ciasto sporo rośnie, nie ma potrzeby "wciskania" ich na dno formy.
9. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz