poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Mazurek wielkanocny


Jedzie, jedzie mazureczek...


- Wielkanoc 2015



Składniki:

CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 dkg drożdży
  • 4 żółtka 
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki śmietany 18 %


POLEWY:
na jedną porcję o smaku czekoladowym:
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru pudu
  • 2 łyżeczki kakao
  • czekolada mleczna/gorzka - wg uznania


na jedną porcję o smaku karmelowym:
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • czekolada biała karmelowa


Dodatkowo:
  • konfitura (u mnie domowa śliwkowa "Nutella")
  • rodzynki, suszone morele, płatki migdałów, kolorowe orzeszki, ciasteczka w kształcie króliczków, baranków itp. itd... wg uznania i upodobania




Wykonanie:

1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Wrzucamy masło i drożdże, kroimy na małe kawałeczki. Na środku robimy "dołeczek" wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinkę do lodówki.
2. Część ciasta odstawiamy na bok - wykonamy z niego ozdobne warkocze.
3. Pozostałe ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. U mnie mazurki są w kształcie jajka i prostokąta.
4. Na gotowym spodzie układamy pozawijane warkocze (można wcześniej posmarować ciasto białkiem, w ten sposób lepiej się sklei).
5. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto lekko widelcem.





6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. U mnie wystarczyło 30 - 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.



7. Przygotowujemy polewy. Zarówno czekoladową jak i karmelową w ten sam sposób: śmietanę podgrzewamy z garnku z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę (polewa czekoladowa: dodajemy kakao). Wszystko rozpuszczamy i zagotowujemy. Lekko studzimy.
8. Mazurka smarujemy konfiturą.
9. Następnie wylewamy polewy: na  jedną połowę czekoladową, na drugą połowę karmelową.
10. Na koniec przysiadamy wygodnie i dekorujemy wg uznania.

Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz: