Jedzie, jedzie mazureczek...
- Wielkanoc 2015
Składniki:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 dkg drożdży
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki śmietany 18 %
POLEWY:
na jedną porcję o smaku czekoladowym:
- 3/4 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru pudu
- 2 łyżeczki kakao
- czekolada mleczna/gorzka - wg uznania
na jedną porcję o smaku karmelowym:
- 3/4 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- czekolada biała karmelowa
Dodatkowo:
- konfitura (u mnie domowa śliwkowa "Nutella")
- rodzynki, suszone morele, płatki migdałów, kolorowe orzeszki, ciasteczka w kształcie króliczków, baranków itp. itd... wg uznania i upodobania
Wykonanie:
1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Wrzucamy masło i drożdże, kroimy na małe kawałeczki. Na środku robimy "dołeczek" wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinkę do lodówki.
2. Część ciasta odstawiamy na bok - wykonamy z niego ozdobne warkocze.
3. Pozostałe ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. U mnie mazurki są w kształcie jajka i prostokąta.
4. Na gotowym spodzie układamy pozawijane warkocze (można wcześniej posmarować ciasto białkiem, w ten sposób lepiej się sklei).
5. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto lekko widelcem.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. U mnie wystarczyło 30 - 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.
8. Mazurka smarujemy konfiturą.
9. Następnie wylewamy polewy: na jedną połowę czekoladową, na drugą połowę karmelową.
10. Na koniec przysiadamy wygodnie i dekorujemy wg uznania.
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Śliczny, taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuń