poniedziałek, 19 października 2015

Zupa dyniowa

 - DYNIA -  

 Kojarzona z Halloween jako Pumpkin, ale mnie podoba się bardziej jej łacińska nazwa - Cucurbita pepo...

Zawiera m.in. B-karoten, witaminy z grupy B, C i PP, a także potas, wapń, magnez, fosfor.

Odmiany ozdobne świetnie nadają się do jesienniej dekoracji, na pyszną zupę natomiast wybrałam odmianę Hokkaido.


 

Zupa dyniowa:

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 niewielka dynia,
    u mnie Hokkaido
  • ok. 1,5 l bulionu 
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula (lub pół dużej)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

bardzo proste :)
1. Dynię myjemy, obieramy (choć odmiana Hokkaido niekoniecznie wymaga obierania), usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa - podobnie.

2. Wszystko umieszczamy w garnku z bulionem, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy do miękkości. U mnie wystarczyło 20 min.
3. Następnie blendujemy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną pietruszką oraz imbirem (wg uznania).
4. Opcjonalnie można dodać łyżkę śmietany, zupa jest wtedy bardziej aksamitna.
5. Zupa jest pyszna, a najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami.
 
Smacznego! :)

 
 Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz: