piątek, 8 grudnia 2017

Quiche. Tarta z warzywami w 3 opcjach


Quiche [wym. kisz] - odmiana tarty. Francuskie danie, którego wytrawne nadzienie zalewa się masą składającą się z jajek i śmietany. Tarta jest przepyszna, idealnie nadaje się na kolację.

Dziś trzy wersje*:

⇨  z kalafiorem i piersią z kurczaka (zdj.) 
⇨   z buraczkami i udkiem z kurczaka
⇨   ze szpinakiem i fetą

* zawsze może być kombinacja tych trzech :)

Składniki:

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki  gęstej śmietany 18 %
  • opcjonalnie sól do smaku
  • pomocniczo pół szklanki grochu lub fasoli...
Nadzienie

ad.1 Quiche z kalafiorem i piersią z kurczaka (jak na zdj. u góry)

  • kilka różyczek ugotowanego karafiora
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • opcjonalnie szpinak - podsmażony z czosnkiem i solą na maśle (odcedzić nadmiar wody)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • ok. pół szklanki śmietany 18 %
  • pieprz, sól
  • oregano, słodka papryka

ad. 2 Quiche z buraczkami i udkiem z kurczaka

  • 1 ugotowany burak, tak naprawdę wystarczy 1/4 
  • 1 ugotowane udko z kurczaka (np. z rosołu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g fety
  • 3 jajka
  • ok. pół szklanki śmietany 18 %
  • pieprz
  • sól (jeśli rezygnujemy z fety)

ad. 3 Quiche ze szpinakiem i fetą

  • 100 g fety
  • 1 duże opakowanie szpinaku
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 ząbki czosnku (1 do nadzienia, 2 do podsmażenia ze szpinakiem)
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • ok. pół szklanki śmietany 18 %
  • pieprz
  • sól (jeśli rezygnujemy z fety)
Wykonanie:

1. Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki/ zamrażarki. [Aczkolwiek przyznam się bez bicia, że nie zawsze mam czas je schładzać (np. kiedy goście tuż tuż.. ) i zdarza mi się, że pomijam ten krok.] Następnie ciasto rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy i dopasowujemy dokładnie do formy do pieczenia (którą oczywiście wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem).
2. Odcinamy kawałek papieru do pieczenia, kładziemy go na tarcie, wsypujemy groch lub fasolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 20 min, grzanie góra-dół.  Obciążenie w postaci grochu spowoduje, że tarta będzie miała ładny płaski kształt. [ Mina mojego męża jak wsypuje groch na tartę - bezcenna ... :D ]
3. Po 20 min usuwamy groch [to naprawdę dziwne, ale jest gorący... nie polecam robić tego rękoma... tak, popatrzyłam się...] i wkładamy jeszcze na 10 - 15 min. Wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy.
4. W zależności od rodzaju Quiche :

ad. 1 Quiche z kalafiorem i piersią z kurczaka (jak na zdj. u góry)

4.1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy solą, pieprzem, oregano i papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. [Tłustych dań nie lubimy...]
4.2. Ostudzonego kurczaka wykładamy na tartę, a następnie układamy małe różyczki ugotowanego kalafiora oraz opcjonalnie podsmażony z czosnkiem szpinak.
4.3. Do miski wbijamy jajka, wkładamy starty na małych oczkach żółty ser, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,  dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy.
4.4. Zalewamy tartę masą jajeczną.
4.5. Jeśli lubimy pomidorki na gorąco, układamy je na górze. Jeśli na zimno pomijamy ten krok. 
4.6. Zapiekamy 20 - 30 min na ładny złoty kolor. Czas pieczenia należy dostosować do temperatury piekarnika. Uwaga na termoobieg, proponowałabym zwykłe grzanie góra/dół, aby za bardzo nie 'zbrązowić'  góry tarty.

ad. 2 Quiche z buraczkami i udkiem z kurczaka

4.7. Obieramy mięsko z udka i układamy na tartę.
4.8. Ugotowanego buraczka kroimy na cienkie słupki.
4.9. Opcjonalnie wykładamy fetę (którą polecam, ponieważ fajnie nadaje smak).
Powtarzamy kroki od. 4.3 do 4.6. (uwaga w 4.5. zamiast pomidorków układamy buraczka)

ad. 3 Quiche ze szpinakiem i fetą

4.10. Fetę kroimy w niewielką kostkę.
4.11. Szpinak myjemy dokładnie, wykładamy na sitko. 
4.12. Na patelni rozgrzewamy 1 lub 2 łyżki masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę  ząbek czosnku. Gdy się zarumieni (uwaga, aby go nie przypalić) dodajemy szpinak i wszystko oprószamy solą morską. Mieszamy. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 
4.13. Wykładamy szpinak ponownie na sitko.
4.14. Gdy lekko ostygnie wykładamy go na tartę, posypujemy fetą. Opcjonalnie można dodać suszone pomidory.
Powtarzamy kroki od. 4.3 do 4.6. (uwaga 4.5. pomijamy)

Niebawem powinno się pojawić więcej zdjęć :)


  Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz