wtorek, 27 września 2016

Domowy jogurt naturalny

Pamiętam jak dziś, jak babcia Janka sama go przygotowywała i stawiała na piecu w kuchni...

Jest źródłem wapnia i białka. Zawiera bakterie probiotyczne, które wzmacniają organizm i naszą odporność, dlatego z okazji zbliżającego się sezonu infekcji -

Domowy jogurt naturalny



Składniki:
  • 1 l mleka pasteryzowanego 3,2% (nie UHT!)
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu probiotycznego (w jego składzie powinny się znaleźć żywe kultury bakterii) 
Wskazówka: Jogurt ze sklepu kupujemy tylko raz. Na następne porcje wykorzystujemy ten nasz, przyrządzony domowym sposobem.

Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 75-80 st. C. Istotne jest, aby nie doprowadzić go do wrzenia (ok. 100 st. C), nie chcemy przecież zabić naszych dobroczynnych bakterii... 
2. Zdejmujemy z kuchenki i czekamy, aż jego temperatura wyniesie ok. 45 st.C. Jak wiemy nasza skóra ma temperaturę 36,6 st. C, więc jeśli po włożeniu palca mleko będzie odrobinę cieplejsze niż nasza skóra, będzie w sam raz:)
3. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy np. trzepaczką.
4. Owijamy garnek w ręcznik/ściereczkę kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. W mnie świetnie sprawdził się piekarnik, zaraz po wyłączeniu go, po upieczeniu ciasta.
5. Rano gotowy jogurt ma odpowiednią konsystencję. Wstawiamy go do lodówki. Termin do spożycia należy ocenić samodzielnie poprzez obserwację ... ;) Moim zdaniem jest to ok. tygodnia.


Poniżej wersja owocowa z konfiturą jagodową - jak dla mnie strzał w dziesiątkę  :)



Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz: