środa, 25 maja 2016

Bułki pszenne


 

 

Nic tak nie smakuje o poranku jak domowe chrupiące ciepłe bułeczki z kawusią ...

- Bułki pszenne



Składniki ( 4 duże bułki lub 6 mniejszych):
  • 340-350 g mąki pszennej 
  • 30 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli do smaku
     
Wykonanie:

1. Robimy rozczyn: drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy dwie łyżki mąki (z podanej ilość w składnikach) i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
2. Dodajemy pozostałą część mąki, sól, oliwę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 15-20 min.
3. Na formie układamy papier do pieczenia, a następnie formujemy bułki wedle uznania. Mogą to być 4 większe lub 6 mniejszych, lub dowolna ilość w zależności od zamówień domowników...
4. Można delikatnie naciąć je nożem i posypiać delikatnie mąką.
5. Wkładamy do zimnego piekarnika, dzięki czemu bułki jeszcze podrosną w trakcie jego nagrzewania.
6. Pieczemy 30-40 min w temperaturze 200 st C.

Mi najlepiej smakują w słoneczny poranek z ulubioną kawą latte :)


Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz