piątek, 20 maja 2016

Bakłażan zapiekany z mięsno-pomidorowym nadzieniem

- BAKŁAŻAN-

Inaczej oberżyna, psianka podłużna, a nawet gruszka miłosna... 

Zawiera m.in potas, wapń, magnez, oraz błonnik.

Z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, z  miłosnego - afrodyzjak, a z mojego - pyszny pomysł na obiad!

- Bakłażan zapiekany z mięsno-pomidorowym nadzieniem


Składniki:
  • bakłażan 
  • 15 dag mięsa mielonego (wieprzowego - łopatka lub szynka)
  • 1 puszka pomidorów z puszki (lub w sezonie świeże, sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 cebula
  • 15 dag sera żółtego mozzarella
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • świeżo zmielone: sól i pieprz
  • pół łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • liście świeżej kolendry do dekoracji
Wykonanie:

1.Bakłażana myjemy, kroimy na pół. Delikatnie nożem nacinamy go wzdłuż i wszerz, tak aby powstały niewielkie kostki. Uwaga! Należy uważać, aby nie przeciąć go na wylot. Łyżką ostrożnie wyjmujemy powstałe kawałki.
2. Gotowe 'łódki' posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. Bakłażan powinien puścić sok. Dzięki temu u mnie po upieczeniu nie był zbyt 'wodnisty'.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kostki bakłażana, a po chwili mielone mięso. Wszystko mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziarnami kolendry.
4. Obok w wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki. Dodajemy je na patelnię.
5. Całość smażymy 5-10 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli potrzeba dodatkowo solą. Całość powinna mieć słodko-kwaśny posmak.
6. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy bakłażanowe łódki, a następnie faszerujemy gotowym nadzieniem.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C na 30 min.
8. Po upieczeniu wyciągamy, posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min.
9. Posypujemy świeżą kolendrą.
10. Najlepiej smakuje z ryżem, a ze względu na wyrazisty smak nadzienia fajnie komponuje się także w towarzystwie lemoniady cytrynowej (woda + cytryna +  imbir + łyżka miodu).

Mniam!

Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz