- BAKŁAŻAN-
Inaczej oberżyna, psianka podłużna, a nawet gruszka miłosna...
Zawiera m.in potas, wapń, magnez, oraz błonnik.
Z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, z miłosnego - afrodyzjak, a z mojego - pyszny pomysł na obiad!
- Bakłażan zapiekany z mięsno-pomidorowym nadzieniem
Składniki:
- 1 bakłażan
- 15 dag mięsa mielonego (wieprzowego - łopatka lub szynka)
- 1 puszka pomidorów z puszki (lub w sezonie świeże, sparzone i obrane ze skórki)
- 1 cebula
- 15 dag sera żółtego mozzarella
- sok z 1/3 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- świeżo zmielone: sól i pieprz
- pół łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- liście świeżej kolendry do dekoracji
Wykonanie:
1.Bakłażana myjemy, kroimy na pół. Delikatnie nożem nacinamy go wzdłuż i wszerz, tak aby powstały niewielkie kostki. Uwaga! Należy uważać, aby nie przeciąć go na wylot. Łyżką ostrożnie wyjmujemy powstałe kawałki.
2. Gotowe 'łódki' posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. Bakłażan powinien puścić sok. Dzięki temu u mnie po upieczeniu nie był zbyt 'wodnisty'.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kostki bakłażana, a po chwili mielone mięso. Wszystko mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziarnami kolendry.
4. Obok w wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki. Dodajemy je na patelnię.
5. Całość smażymy 5-10 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli potrzeba dodatkowo solą. Całość powinna mieć słodko-kwaśny posmak.
6. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy bakłażanowe łódki, a następnie faszerujemy gotowym nadzieniem.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C na 30 min.
8. Po upieczeniu wyciągamy, posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min.
9. Posypujemy świeżą kolendrą.
10. Najlepiej smakuje z ryżem, a ze względu na wyrazisty smak nadzienia fajnie komponuje się także w towarzystwie lemoniady cytrynowej (woda + cytryna + imbir + łyżka miodu).
Mniam!
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz