czwartek, 21 kwietnia 2016

Pesto z pietruszki i słonecznika (w wersji bez oliwy)


Aby kanapka do pracy nie była za nudna!

Na śniadanie do pełnoziarnistego chleba w wersji lekkiej

- Pesto z pietruszki i słonecznika



Składniki :
  • 2 pęczki natki pietruszki 
  • pół szklanki słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielone: kolorowy pieprz i sól morska
     
Wykonanie:

1.Pietruszkę dokładnie myjemy i  same liście, bez łodyg, wkładamy do pojemnika do blendowania.
2. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wystarczy kilka minut, aż leciutko się zarumieni.
3. Po lekkim ostygnięciu wrzucamy go do reszty, wlewamy sok z cytryny, mocno doprawiamy solą i pieprzem.
4. Wszystko blendujemy na gładką masę.
5. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem z masłem w towarzystwie kiełków.


Smak jest wyrazisty i ciekawy. Myślę, że to fajna alternatywa dla klasycznej kanapki z szynką na śniadanie :)

O właściwościach pietruszki i innym sposobie jej wykorzystania pisałam tutaj:


Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz