Malinowe Tiramisu
Soczysty mus malinowy
i aksamitny mascarpone
- czyli jak zapomnieć o Bożym świecie i dać się ponieść przyjemności.
Składniki:
- kilka okrągłych biszkoptów
- filiżanka zaparzonej kawy
- serek mascarpone 250 g
- 0,5 l śmietanki 30%
- kilka łyżeczek cukru pudru (wg uznania)
- mrożone/świeże maliny
- garść jagód
- słodkie kakao/starta czekolada
- mięta do dekoracji
Wykonanie:
- Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone lekko w kawie (należy to wykonać szybkim ruchem, biszkopty nie mogą się "rozchodzić".)
- Schłodzoną śmietankę 30 % ubijamy mikserem na sztywno.
- Po łyżeczce stopniowo dodajemy mascarpone cały czas ubijając.
- Na koniec dodajemy kilka łyżeczek cukru pudru (wg uznania, lepiej dać mniej).
- Powstały krem mascarpone wykładamy na biszkopty.
- Posypujemy startą czekoladą lub słodkim kakao.
- Wykonujemy mus malinowy: maliny (lepiej użyć tych, które zostały zamrożone jeszcze w lecie, na pewno będą miały pełniejszy smak niż te kupione w sklepie poza sezonem) blendujemy z odrobiną cukru pudru. [Wskazówka: blendując maliny nie do końca rozmrożone otrzymamy soczysty gęsty sorbet, warto go nałożyć zaraz przed podaniem, będzie miał fajną konsystencję i ciekawy wygląd].
- Posypujemy całość jagodami, startą czekoladą/słodkim kakao oraz dekorujemy miętą.
- Siadamy na kanapie z malinowym tiramisu i lądujemy z głową w chmurach ;)
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz