- czyli jak zapomnieć o Bożym świecie i dać się ponieść przyjemności.
Składniki:
kilka okrągłych biszkoptów
filiżanka zaparzonej kawy
serek mascarpone 250 g
0,5 l śmietanki 30%
kilka łyżeczek cukru pudru (wg uznania)
mrożone/świeże maliny
garść jagód
słodkie kakao/starta czekolada
mięta do dekoracji
Wykonanie:
Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone lekko w kawie (należy to wykonać szybkim ruchem, biszkopty nie mogą się "rozchodzić".)
Schłodzoną śmietankę 30 % ubijamy mikserem na sztywno.
Po łyżeczce stopniowo dodajemy mascarpone cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy kilka łyżeczek cukru pudru (wg uznania, lepiej dać mniej).
Powstały krem mascarpone wykładamy na biszkopty.
Posypujemy startą czekoladą lub słodkim kakao.
Wykonujemy mus malinowy: maliny (lepiej użyć tych, które zostały zamrożone jeszcze w lecie, na pewno będą miały pełniejszy smak niż te kupione w sklepie poza sezonem) blendujemy z odrobiną cukru pudru. [Wskazówka: blendując maliny nie do końca rozmrożone otrzymamy soczysty gęsty sorbet, warto go nałożyć zaraz przed podaniem, będzie miał fajną konsystencję i ciekawy wygląd].
Posypujemy całość jagodami, startą czekoladą/słodkim kakao oraz dekorujemy miętą.
Siadamy na kanapie z malinowym tiramisu i lądujemy z głową w chmurach ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz