czwartek, 12 lutego 2015

Pączki


Po ilu pączkach się uśmiechniesz? 

- czyli Tłusty Czwartek









Składniki:


  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki masła (nie zamieniać na margarynę)
  • 1 kieliszek wódki (lub pół kieliszka spirytusu)
  • otarta skórka z cytryny
  • konfitura (u mnie powidło śliwkowe/dżem brzoskwiniowy)
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:



  • Rozczyn: drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, kilka łyżek mąki mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ucieramy żółtka z resztą cukru.
  • W misce łączymy rozczyn drożdżowy z resztą mąki, utartymi żółtkami, solą i skórką z cytryny. Złota zasada ciasta drożdżowego: wyrabiamy, aż zacznie odstawać od ręki.
  • Wlewamy rozpuszczone (ale nie gorące) masło i dalej wyrabiamy. 
  • Dodajemy alkohol i dalej wyrabiamy.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ciasto przenosimy na stolnicę, wałkujemy i szklanką wycinamy krążki. U mnie były grubości ok. 0,5 cm.
  • Na jeden krążek kładziemy konfiturę, drugim przykrywamy. Łączymy je ze sobą jak pierogi, po czym wycinamy szklanką jeszcze raz, aby nadać im zgrabny kształt.
  • Układamy na podsypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (nie za długo). Np. 15 min.


  • Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki górą do dołu. Smażymy początkowo na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie po przekręceniu zdejmujemy przykrywkę.
  • Gdy już są ładnie brązowe (a dość szybką się smażą), wyciągamy na ręcznik papierowy.
  • Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!



P.S. Dziękuję Ali oraz jej Mamie za przepis ;)


Pozdrawiam! A.M.

1 komentarz:

  1. mm... Pycha.. Wczoraj się tak najadłam a te i tak jeszcze bym wcisnęła :)

    OdpowiedzUsuń