sobota, 15 listopada 2014

Drożdżowe bułeczki mleczne

Ciasto drożdżowe

- w listopadowy wieczór ku pamięci  Babci Janki i jej wypieków


Bułeczki mleczne - składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli


Wykonanie:

1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Przygotowujemy zaczyn: Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po niedługim czasie podwoi on swoją objętość:
3. Następnie do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz mąkę.
4. Ciasto wyrabiamy, najlepiej ręcznie. Moja babcia mawiała, że ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione gdy zaczyna "odchodzić od ręki". Oczywiście nigdy całkowicie nie będzie odchodziło, ale chodzi o wyczucie odpowiedniego momentu :) 
5. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aby wszystko się ładnie połączyło.
6. Kolejny raz odstawiamy w ciepłe miejsce i kolejny raz czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7. Formujemy bułeczki, niezbyt duże i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
8. Tak - znowu odstawiamy do wyrośnięcia :)
9. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jeszcze bułeczki białkiem (żółtka zostały zużyte do ciasta):
10. Następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Bułeczki mają mieć ładny złoty kolor. Przed pieczeniem wyglądały tak:
11. A po upieczeniu tak:) :

Najbardziej smakują z domową konfiturą, ale dla mnie okazały się równie smaczne z jagodowym jogurtem greckim.

Zapach i smak tych bułeczek naprawdę potrafi przenieść do czasów dzieciństwa! Polecam!

Pozdrawiam! A.M.


________________
"Letnie popołudnie. Znów biegnę do Ciebie, żeby posiedzieć z Tobą na ławce przed domem..."  [*]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz