Dwukolorowo, czekoladowo, pysznie!
- Szybki serniczek dla gości bez pieczenia.
Składniki ( na ok. 6 porcji):
-
500 g twarożku waniliowego z wiaderka
-
1 czekolada mleczna
-
1 czekolada biała
-
śmietanka 30% (np. 250 g)
-
3 łyżeczki żelatyny
-
1/4 szklanki cukru (lub wcale, bo twarożek i czekolady są słodkie)
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
Ciasteczka zbożowe
Dekoracja:
-
jagody
-
mięta
-
czekolada gorzka starta na tarce
Wykonanie:
-
Twarożek miksujemy z cukrem.
-
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody.
-
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub na kuchence z odrobiną mleka (osobno!:))
-
Gdy żelatyna odpowiednio napęcznieje, delikatnie podgrzewamy i dodajemy do masy serowej.
-
Uwaga! Aby zapobiec powstawaniu grudek dodajemy najpierw troszkę masy serowej do żelatyny i szybko mieszamy. Łączymy z resztą twarożku.
-
Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno.
-
Twarożek dzielimy na 2 części. Do jednej dajemy mleczną czekoladę, do drugiej białą.
-
Na końcu do dwóch różnych mas serowych dodajemy po 1/2 ubitej śmietanki.
-
Do pucharków na spód nakładamy ciasteczka zbożowe, potem masa z białą czekoladą, a następnie z mleczną.
-
Wszystko posypujemy jagodami, i gorzką czekoladą. Dwa listki mięty i gotowe!
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń