Pierzynka dobra nie tylko na zimę
- czyli pyszny sposób na kurczaka!
Składniki:
- papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej jeśli ktoś lubi ogień w ustach;))
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę i paprykę smażymy chwilę na oliwie.
- Dodajemy kilka łyżek gorącej wody i dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka będzie odpowiednio miękka (wg uznania).
- Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
- Pierzynka paprykowo - pomidorowa powinna być gęsta, więc w zależności od konsystencji, dolewamy wodę lub czekamy aż odparuje z patelni.
Propozycja podania:
- Młode ziemniaczki
- Pierś z kurczaka podsmażona na oliwie z ziołami i duszona 20 min w czerwonym winie (nabiera ładnego czerwonego koloru)
- Pierzynka paprykowo - pomidorowa: jedną jej warstwę kładziemy na gotowego kurczaka, następnie kładziemy plasterek żółtego sera, potem kolejna warstwa pierzynki. Tymianek do dekoracji.
- Surówka marchewkowo - jabłkowa, która ładnie przełamuje smak lekko ostrego dania. (Surówka: marchewka + jabłko - starte na tarce, szczypta soli, pieprzu i łyżeczka cukru)
- Cukinia usmażona w klasycznej panierce
- Lampka czerwonego wytrawnego wina świetnie dopełnia smak całej potrawy.
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Ciekawe danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń