piątek, 25 lipca 2014

Kurczak w paprykowo - pomidorowej pierzynce

 Pierzynka dobra nie tylko na zimę 
 - czyli pyszny sposób na kurczaka! 


Czerwona pierzynka:


Składniki:

  • papryka   
  • 1 pomidor  
  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej jeśli ktoś lubi ogień w ustach;))
  • bazylia, oregano 
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę i paprykę smażymy chwilę na oliwie.  
  2. Dodajemy kilka łyżek gorącej wody i dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka będzie odpowiednio miękka (wg uznania).  
  3. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.  
  4. Pierzynka paprykowo - pomidorowa powinna być gęsta, więc w zależności od konsystencji, dolewamy wodę lub czekamy aż odparuje z patelni.
 

Propozycja podania:


  1. Młode ziemniaczki
  2. Pierś z kurczaka podsmażona na oliwie z ziołami i duszona 20 min w czerwonym winie (nabiera ładnego czerwonego koloru)
  3. Pierzynka paprykowo - pomidorowa: jedną jej warstwę kładziemy na gotowego kurczaka, następnie kładziemy plasterek żółtego sera, potem kolejna warstwa pierzynki. Tymianek do dekoracji.
  4. Surówka marchewkowo - jabłkowa, która ładnie przełamuje smak lekko ostrego dania. (Surówka: marchewka + jabłko - starte na tarce, szczypta soli, pieprzu i łyżeczka cukru)
  5. Cukinia usmażona w klasycznej panierce
  6. Lampka czerwonego wytrawnego wina  świetnie dopełnia  smak całej potrawy.


 Smacznego!

Pozdrawiam!  A.M.

1 komentarz: