Odmiana dyni zwyczajnej, zwana przez niektórych kabaczkiem.
Zawiera m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, żelazo.
Placki cukiniowo - marchewkowe (ok. 4 porcje):
Składniki:
1 mała cukinia
2 marchewki
3 cebule dymki + szczypiorek
1 jajko
skórka z cytryny
niecała szklanka mleka
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kolendry (mielonej/roztłuczonej)
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cukinię i marchewkę traktujemy tarką o dużych oczkach.
2. Dymki i szczypiorek kroimy dosyć drobno.
3. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki, łącznie ze skórką z cytryny i przyprawami. Ciasto powinno być gęste (konsystencja śmietany):
5. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ewentualnie olej), jednak nie należy przesadzać z jej ilością, bo cukinia, podobnie jak bakłażan, ma skłonności do wchłaniania tłuszczu.
6. Smażymy placuszki za złoty kolor, po czym wykładamy je na papierowy ręcznik.
Placki smakują świetnie jako samodzielne danie, ale z uwagi na miłość mężczyzn do mięsa, poniżej przedstawiam propozycję podania z duszonym schabem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz