Przepis pochodzi z pisanego ręcznie przepiśnika kochanej babci Janki, a nazwa w oryginale brzmi "Picca".
Picca babci Janki to nie jakiś tam płaski placek, tylko konkretne danie, na konkretnym cieście, bo gdzie można się najeść, jak nie u babci? :)
- Pizza na grubym cieście
Składniki:
CIASTO:
- 1,5 szkl. wody
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- mąka... babcia pisze "mąki ile zabierze", w praktyce to 4-5 szkl. :)
DODATKOWO:
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 15 dag żółtego sera, u mnie Gouda
- kilka plasterków szynki
- 2 cebulki dymki pokrojone w piórka
- przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, sól, pieprz
Wykonanie:
1. Formę do pieczenia (u mnie 35 x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. W misce rozpuszczamy drożdże w małej ilości ciepłej wody, odstawiamy na 5 min.
3. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy.
4. Delikatnie wałkujemy i wykładamy na formę.
5. Następnie smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawami, układamy szynkę i cebulkę.
6. Pieczemy na złoty kolor, u mnie było to ok. 50 min w temp. 180 st. C.
7. Pod koniec pieczenia dodajemy starty na tarce ser, aby się rozpuścił.
8. Wyciągamy z piekarnika i kroimy na kwadraty. Można polać ketchupem. Mniam!
Smacznego!
![]() |
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz