piątek, 19 lutego 2016

Pizza na grubym cieście (oryg. "Picca")


Przepis pochodzi z pisanego ręcznie  przepiśnika  kochanej babci Janki, a nazwa w oryginale brzmi "Picca". 

Picca babci Janki to nie jakiś tam płaski placek, tylko konkretne danie, na konkretnym cieście, bo gdzie można się najeść, jak nie u babci? :)


- Pizza na grubym cieście


Składniki:

CIASTO:
  • 1,5 szkl. wody
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • mąka... babcia pisze "mąki ile zabierze", w praktyce to 4-5 szkl. :)

DODATKOWO:
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 15 dag żółtego sera, u mnie Gouda
  • kilka plasterków szynki
  • 2 cebulki dymki pokrojone w piórka
  • przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, sól, pieprz


Wykonanie:

1. Formę do pieczenia (u mnie 35 x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. W misce rozpuszczamy drożdże w małej ilości ciepłej wody, odstawiamy na 5 min.
3. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy.
4. Delikatnie wałkujemy i wykładamy na formę.
5. Następnie smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawami, układamy szynkę i cebulkę. 
6. Pieczemy na złoty kolor, u mnie było to ok. 50 min w temp. 180 st. C.
7. Pod koniec pieczenia dodajemy starty na tarce ser, aby się rozpuścił.
8. Wyciągamy z piekarnika i kroimy na kwadraty. Można polać ketchupem. Mniam!

Smacznego!




P.S.: Świetnie komponują się pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Mi najlepiej smakują podane na "świeżo", dodane po upieczeniu pizzy.

Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz