Jak polubić marchewkę czyli
Krem pomidorowo - marchewkowy z mascarpone
Składniki:
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- słoiczek 150 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego (zamiennie puszka pomidorów krojonych i kilka łyżeczek klasycznego przecieru ze sklepu)
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mascarpone
- sól, świeżo zmielony pieprz, oregano
- szczypta chili
- słonecznik
Wykonanie:
1.Warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę w talarki.
2. Na patelni zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie marchewkę. Doprawiamy przyprawami i smażymy, aż marchewka trochę zmięknie.
3. W tym czasie w garnku z bulionem gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jakieś 10 min. Ilość bulionu wprost proporcjonalna do konsystencji zupy, więc nie może być go zbyt dużo :)
4. Do gotujących się ziemniaków dodajemy warzywa z patelni, przecier pomidorowy ze słoiczka i gotujemy do miękkości.
5. Na końcu dodajemy mascarpone, chili, zdejmujemy z kuchenki i blendujemy na gładką masę.
6. Podajemy ze słonecznikiem lub grzankami.
Smacznego!
Pozdrawiam! A.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz