sobota, 3 grudnia 2016

Krem pomidorowo - marchewkowy z mascarpone


 

Jak polubić marchewkę czyli

Krem pomidorowo - marchewkowy z mascarpone



Składniki:
  • duża marchewka lub 2 mniejsze
  • słoiczek 150 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego (zamiennie puszka pomidorów krojonych i kilka łyżeczek klasycznego przecieru ze sklepu)
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano
  • szczypta chili
  • słonecznik

Wykonanie:

1.Warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę w talarki.
2. Na patelni zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie marchewkę. Doprawiamy przyprawami i smażymy, aż marchewka trochę zmięknie. 
3. W tym czasie w garnku z bulionem gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jakieś 10 min. Ilość bulionu wprost proporcjonalna do konsystencji zupy, więc nie może być go zbyt dużo :)
4. Do gotujących się ziemniaków dodajemy warzywa z patelni, przecier pomidorowy ze słoiczka i gotujemy do miękkości. 
5. Na końcu dodajemy mascarpone, chili, zdejmujemy z kuchenki i blendujemy na gładką masę.
6. Podajemy ze słonecznikiem lub grzankami.

Szczerze polecam - ja właśnie pokochałam marchewkę :)

  Smacznego!


Pozdrawiam! A.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz